You’re never too old to learn something stupid

augustus 5, 2013
Geen reacties

Op mijn eerste oproep om in te schrijven op mijn blogs over leiderschap, kreeg ik ongelofelijk veel en vooral hartelijke reacties. Ik wist zelf helemaal niet dat mijn blog zoveel energie zou losmaken. Hartverwarmend. Hartelijk dank schrijvers en mailers voor jullie reacties!
Ik vraag me nu af waarom ik er niet eerder mee begonnen ben.
En ik weet het weer: you’re never too old to try something new.

You're never to old...

Naast alle vrolijke, geestige, hartelijke en stimulerende reacties waren er ook vragen. Vragen over leiderschap. Aan sommige van jullie vroeg ik om mij hun eigen  speciale vraag te stellen. Het leek me fijn om daarop met een heel persoonlijke toon te kunnen antwoorden.
Een verrassende uitkomst was dat heel veel van de vragen die ik ontving op elkaar leken. Vragen als: waar kan ik mijn inspiratie vinden. Of: zeg eens iets over zingeving.
Zo kreeg ik een vraag van Patrick -zo zal ik hem hier noemen- Patrick is 59, directeur en lid van het EB (executive board) van een bedrijf wat handelt in IT dienstverlening.

Patrick’s vraag:
Ik heb de vraag die iedereen zichzelf af en toe stelt: waarom doen we de dingen die we doen? Iedere dag achter een computerscherm zitten, geleuter aanhoren, in de file staan, bijna dag en nacht met je werkomgeving mailen/sms-en etc. Onder druk gezet worden/voelen.

Mijn antwoord op Patrick’s vraag: Je doet waarschijnlijk het werk van een ander. Ik bedoel: je zit mogelijk in het spoor van iemand anders. Dat maakt je moe, geïrriteerd en futloos. Heel herkenbaar overigens.
Hoe komt een mens in het spoor van iemand anders terecht? Vaak niet omdat die ander zich aan jou of mij heeft opgedrongen. Maar simpel vanwege het feit dat we ons met onze mind richten op wat anderen van ons verwachten. Of ons richten op ‘wat de zaak van ons vraagt’ of ‘wat het leven nou eenmaal van ons vraagt’…..
En vooral wanneer we niet (helemaal) tevreden zijn over de resultaten die we met ons geploeter bereiken,  ontwikkelen we meer en meer scherpe zelfkritiek en formuleren we gedachten als: werk harder, doe meer, je moet het ook anders aanpakken….. En precies deze gedachten malen voortdurend, echt zonder onderbreking en vol zelfkritiek en zelfondermijning door ons hoofd. Je voelt je hierdoor kleiner en nóg kleiner worden, maar ook steeds ontevredener en ongelukkiger.
Feit is: je bent afgeraakt van je eigen spoor en terecht gekomen in het spoor van anderen.
Feit is ook: Als je niet zelf stuurt wórdt je (aan-) gestuurd.
En nog een gegeven: geluk, gelukzaligheid, moeiteloosheid, Flow, kan niet ontstaan zolang jij aangesloten bent op de stroom van een ander, van anderen, of op dat van je bedrijf.

Hoe kun je wel flow bereiken?

You're never...Flow of moeiteloos en geinspireerd werken ontstaat niet door 1 handigheidje, of 1 techniekje. Flow en je zelf energiek voelen, je werk moeiteloos doen, zingeving ervaren, komt voort uit een samenspel van een aantal zaken die je daar kunnen brengen. Ze zijn met elkaar verbonden als in een systeem. Door dit systeem te gebruiken, te hanteren, kan iedereen flow bereiken. Moeiteloos werken en excelleren is voor iedereen weggelegd. Ook als je 59 bent. You’re never too old to try something new.
En het kan ook best zijn dat het niet echt nieuw voor je is maar dat je onderweg de verbinding met jezelf en je eigen inspiratiestroom bent kwijt geraakt. Dat komt heel veel voor. Er is toewijding en discipline voor nodig om (te leren) blijvend vanuit je eigen inspiratiebron te leven. Dat geldt overigens vooral voor de start. Om met jezelf op goeie vlieghoogte te komen en je vleugels als vanzelf op de termiek te laten zweven, is vooral de start van groot belang. De start vraagt echt 90% van al onze energie.
Over dit onderwerp zijn meters boeken geschreven. Mihály Csikszentmihályi en Jan Bommerez bijvoorbeeld zijn fijne schrijvers over dit onderwerp. Ik zal hieronder het systeem zoals ik het zelf hanteer,  in z’n geheel aan je voorleggen en in de komende blog’s telkens onderdelen ervan bespreken.

Om  daarmee een start te maken kun jij jezelf al een groot plezier doen.
Vergeet het checken van ‘mijn’ systeem met de vraag: wat doe ik (al) wel goed daarvan en wat (nog) niet. Laat deze check maar uit je hoofd. Het brengt je echt nergens. Letterlijk.

You're never too old to learn something newJe doet jezelf een groter plezier door je juist deze de vragen te stellen: wat vind ik echt belangrijk? Altijd al gevonden. Wat loopt als een rode draad door mijn leven. Wat is echt kenmerkend voor mij. Wat is zo gewoon voor me dat ik het dikwijls vergeet juist omdát het voor mij zo vanzelfsprekend is…

Je antwoord kan zijn: mijn humor. Mijn gevoel voor details. Mijn scherpe geest. Mijn ongeduld wanneer ik geen uitdaging meer voel. Mijn wens om top kwaliteit te leveren, de lat hoog te leggen. Mijn duidelijke opvatting over wat ik wil. Mijn tempo en m’n daadkracht. Blader eens door alle fotoboeken vanaf je kindertijd tot nu en zie jezelf weer terug te vinden. Wat heeft je zover en tot hier gebracht. En probeer daarna met 5 – 7 items jezelf te beschrijven.  Veel plezier!

Dit is het 3-stappen systeem zoals ik dat hanteer, om meer focus en flow te ervaren en zo meer voor mijn klanten te kunnen betekenen:

Stap 1: Check in ‘s morgens vroeg.

 • Presence; een oefening die je in het NU brengt en in stevig contact met jeZELF
 • Je intenties hardop lezen zonder je denken daarbij in te schakelen. Je ontvangt ze in je hart. Je luistert naar wat je jezelf hoort zeggen. Gemiddeld genomen wordt ik er blij van.

Stap 2: Take ownership and fasten your seatbelts. Off you go!

 • Hanteer ‘je systeem’ als totaal (i.p.v. losse techniekjes).
 • Werk samen met je Mastermind.
 • Focus, Focus, Focus. De aansluiting op je innerlijk (Presence) maakt het mogelijk om met een ‘open mind’ naar buiten te treden, de dag in, en synchroniciteit te ervaren.
 • Train je erin om anderen te ontmoeten vanuit de houding: ik acht jou en ik acht mezelf.
 • Drink minimaal 1.5 liter water per dag.
 • Hanteer een dag en nacht ritme wat goed bij je past op dit moment (en pas dat telkens weer aan).
 • Drink geen alcohol tijdens de werkweek, dat houdt je fitter en gefocused.
 • Zorg eerst goed voor jezelf (ook voor een fit, gezond en vitaal lijf) pas daarna kan je zorg geven aan anderen.
 • Leer en ontwikkel je voortdurend (Prins(es)/Gezel/CEO/Elder), ook met behulp van een coach of leraar.

Stap 3: Check out voor het slapengaan.

 • Lees je intenties hardop zonder je denken daarbij in te schakelen. Ontvang ze in je hart en luister naar wat je jezelf hoort zeggen.
 • Presence. Doe ook aan het eind van de dag de Presence oefening.
 • Formuleer de vragen die je uit de dag ‘meeneemt’. En train jezelf je denken erbuiten te laten. Formuleren is genoeg.
 • En…lekker slapen, morgen gezond weer op!

Dit is het systeem zoals ik het hanteer en ik spreek je daarover weer graag in het volgende blog. Kom jij dan met jouw items uit de oefening aan tafel?!

Je reactie is hieronder van harte welkom.

[begin]

Plaats uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.