Vriendelijkheid in Cari-Oka

juni 8, 2012
8 Reacties

De Rio+20 conferentie is, in de woorden van Ban Ki-moon, de Secretaris generaal van de VN “ one of the most important conferences in the history of the UN and a once-in-a –generation-oppertunity to gear the world on sustainable development path”.

Meer dan 100 staatshoofden hebben inmiddels aangegeven deel te zullen nemen. Brazilië, als gastland, verwacht meer dan 50.000 mensen. Zij zullen deelnemen aan de Rio+20 conferentie en aan de honderden activiteiten die daaromheen gaan plaatsvinden.

Buiten de staatshoofden en regeringsleiders zijn er 9 groepen die hun input zullen leveren voor de conferentie. Deze groepen zijn al in de VN-conferentie van 1992  gedefinieerd (inderdaad 20 jaar geleden, vandaar de naam Rio+20) als: vrouwen, kinderen en jeugd, boeren, inheemse bevolkingsgroepen, vakbonden, NGO’s, locale overheden, wetenschap en techniek  en tenslotte het bedrijfsleven en industrie. Deze groepen hebben hier in Rio ieder zo hun eigen overlegrondes in ronde tafelconferenties  en voorrondes,  vanaf 9 juni. Via internet, skype en conferencecalls is dit overleg al maanden geleden over de hele wereld opgestart en zijn alle deelnemers terdege voorbereid. Op deze manier kunnen zij hun excellente input aanleveren voor de top-conferentie die op 20 juni van start gaat en waaraan de staatshoofden en regeringsleiders zullen deelnemen.

Rio de Janeiro heet eigenlijk Cari-Oka. De stad kreeg die naam van haar oorspronkelijke bewoners het Guaranivolk, toen in 1502 enkele Europeanen er een blanke nederzetting vestigden. Cari-Oka betekent: het huis van de blanke man. Lees vooral de reactie van Jacques de Kort over Cari-Oka.

Cari-Oka, Rio de Janeiro, de stad zelf en haar inwoners, ziet in de Rio+20 conferentie een geweldige uitdaging om als gastheer de veiligheid, het reizen en de onderkomens van alle gasten die aan de conferentie gaan deelnemen, goed te regelen. De stad heeft in de afgelopen jaren al enorm geïnvesteerd in veiligheid en ziet het hosten van deze conferentie ook als een voorbereiding op de Olympische zomerspelen die hier in 2016 gaan plaatsvinden en het WK-voetbal in 2014.

Wat de veiligheid betreft: in de aanwijzingen die wijzelf als deelnemers aan de VNconferentie ontvangen, lezen we de vriendelijke woorden: its the best not to bring anything that you would be said not to bring back home… Kan een waarschuwing vriendelijker? Van de burgemeester van Rio lees ik dat hij trots is op ‘zijn’ stad die nu een kleine maand lang ‘het middelpunt van de wereld mag zijn’.

Intussen hebben wij (Reinier Bosman; founder van Presence en ik) ons inmiddels geïnstalleerd in een heel eenvoudig appartement. Precies op de allerbeste plek in de stad: het gebied tussen Copacabana en Ipanema in. Bussen en taxi’s rijden er af en aan. Het is de beste manier om te reizen in Rio. Reizen in een gehuurde auto laten we echt wel uit ons hoofd. Dat wordt alleen aangeraden aan personen die beschikken over stalen zenuwen en ook dan…: met gevaar voor eigen leven. We hebben de stad (en alle VN-lokaties verdeeld over deze grote stad) in de afgelopen dagen al een beetje leren kennen en vooral ook de vriendelijkheid van de mensen hier. Stel een vraag aan één persoon en iedereen lijkt je te willen helpen. Kleine gesprekken op straat gaven ons vooral ook leuke verbindingen met de mensen hier. En hoewel mijn Braziliaans nog niet veel verder reikt dan ‘Obrigada’ (dank U) en ‘Bom dia’ (goede morgen), zijn er leuke verrassingen in de ontmoetingen die op straat ‘zomaar’ lijken plaats te vinden. Omdat ik op een terras een vriendelijke meneer aanspreek, hoor ik van hem (in een handen en voeten gesprek aangevuld met kleine woorden) het verhaal van de Cari-Oka waarover ik kort daarvoor net iets heb gelezen op internet. Deze ontmoeting brengt me ineens in een geheel onverwachte en mooie verbinding.

Via internet en telefoon zijn wij ook verbonden met onze collega’s van de Presence-groep en met onze VN-contactpersonen die hier een dezer dagen zullen arriveren. En maken we plannen voor een live verbinding vanuit Rio met een internationaal congres in Nederland in de tweede helft van deze maand.

Vandaag wilden we onze Nederlandse efficiëntie voegen in de Braziliaanse mentaliteit. Op de eerste dag dat het mogelijk was, reisden we daarom per bus naar de hoofdlocatie van de VNconferentie: Rio Centro, om onze toegangspassen te regelen waarmee we tijdens de gehele conferentie toegang zullen hebben tot alle locaties. Onze busrit is te vergelijken met de afstand Amsterdam – Utrecht. Maar hier is dat allemaal nog Rio stad. Eenmaal aangekomen bij de hoofdingang van het immense gebouw en terrein,  rijdt er net een bus langs mij de hoek om. En omdat het geregend heeft (het is hier nu winter in Rio) krijg ik de volle laag water uit de plas op straat over me heen.  Humor! Ik zie er ineens uit als een verzopen kat  (naast Reiner in zijn streepjes pak).  In de immense hal waar de registratie plaats vindt worden we vriendelijk gevraagd om morgen terug te komen. De data base hebben ze nog niet op orde….  Brazilië he! Of zou het komen omdat ik er niet uit zie – nou ja als een verzopen kat dan- en er aan de veiligheid hoge eisen worden gesteld…….!!

Hoe dan ook: Rio+20 we are Presence!

[begin]
8 Responses to Vriendelijkheid in Cari-Oka
 1. Leuk om je blog te lezen. Je bent al een echte carioca!

 2. Hoi hoi Geke, Wat fijn om jou en de voorbereiding voor de conferentie zo te kunnen volgen. Het lijkt me overweldigend, de stad alleen al! Vorige week was hier het bericht dat de grootste vuilnisbelt ter wereld in Rio
  (Jardim Gramacho) gaat sluiten vanwege de enorme belasting voor het milieu maar ook werd duidelijk welke gevolgen dat heeft voor de mensen, zo’n 1500 die erop/ervan leven.
  Info te vinden op http://www.nrc.nl of Parool.nl of http://www.Trouw.nl.
  Komen de andere mensen van je team ook deze week erbij?
  Succes en lieve groet uit het ook druilerige (kwa weer dan!) Nederland.
  Marian

 3. Hallo Geke,

  Dank dat je ons meeneemt in je belevenissen in Rio. en succes dadelijk als de conferentie echt begint.

  Hartelijke groeten

  Ronald Ketellapper

 4. Ha die Geke

  Wat geweldig dat we je zo kunnen volgen.
  Wat een onderneming en straks een ervaring rijker.
  Ik wens je heel veel succes de komende tijd, ik volg je.
  Groetjes Geke

 5. Hoi Geke,
  Met meer dan gemiddelde belangstelling volg ik je belevenissen in Rio. Fijn dat je de tijd neemt om dit te delen. Heel veel succes met het bereiken van je doelen.
  Gr. Ivo

 6. Hi Geke, over verbinding gessproken; ik kreeg eergisteren ook zo’ n golf water over me heen, ik ben dus solidair met je, en nu wil ik op mijn beurt wel weer wat goed weer van jou terug want dit weekeinde gaan Johanna en ik naar Oerol; veel zin an! Ben benieuwd naar je eerste presence ervaringen in Rio en wil nog maar eens zeggen dat ik je erg dapper vind, zo’ n avontuur. Zet ‘m op
  Hartelijke groeten van Alex

  • Alex, wat super dat je naar Oerol gaat. Genieten maar. Vanaf de eerste dag hebben we hier (in groepen vrnl ) kunnen werken met Presence. Dikwijls ook op verzoek. Ook de Braziliaanse vrouwen waarover ik veel heb getwitterd, heb ik Presence kunnen geven. De reacties zijn heel positief. Het geeft een verdieping aan de dialogen. Veelal zeggen de deelnemers: nu hebben we meer focus. Of: ik voel me fijn. En ëën iemand zei: ” het is net alsof ik gewiegd wordt”. Behalve aan de individuen, geeft het ook iets aan de groep. De homogeniteit neemt toe. De groep ervaart zich als een geheel.
   Tchau, vanuit Rio.

 7. Hoi Geke,
  Fijn om iets van je te mogen horen.
  wat leuk dat je de kaart hebt meegenomen naar Rio
  je was net weg toen er een stuk over de conferentie in Rio in de FD stond
  (krant komt binnen bij Timeos ) ik moets meteen aan je denken
  je hebt zeker al een boel meegemaakt en ook leuke mensen ontmoet
  maak er een fijne tijd van
  en ik weet zeker je persoonlijkheid zal niet ongemerkt bijven
  lieve groetjes


[begin]

Plaats uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.