Volg de stem van je hart

september 2, 2013
4 Reacties

Wat hebben Olympisch zwemster Ranomi Kromowidjojo en Paus Franciscus met elkaar te maken? Beiden zijn wereldleiders, ieder vanuit een eigen vak. Beiden zien hun kop voortdurend in de krant en op TV. De één omdat hij zich in een open auto door de sloppenwijken van Rio de Janeiro beweegt, vol vertrouwen. De ander omdat ze vorige maand in Barcelona een verpletterende indruk maakte op de pers, haar supporters en de sportwereld en bovendien op haar concurrenten. Eerder, in Londen, zei Ranomi direct na de Olympische spelen te zullen stoppen met trainen. De snelste zwemster ter wereld ging van 25 uur training terug naar 0 uur in de week. Wat zal zij een kritiek hebben gehad! Ze stopte met trainen en zei: ‘In Barcelona ben ik weer in topvorm.’ En ze was het!

‘Ik geniet van druk. Ik gebruik het. Ik werd er Olympisch kampioen mee.’

Ranomi Kromowidjojo

Paus Franciscus is even eigenzinnig. Tot voor kort reisde hij nog met de metro door Rome. En laatst, in Rio, ging hij te voet door de sloppenwijken, reed in een auto met open raam en ontving een Nederlands meisje met open armen toen zij tijdens de mis op het wereldberoemde strand van Copacabana tot hem sprak.

Dit is de Paus van vandaag. Tegen alle conventies in kiest hij voor dialoog ‘als een manier om bruggen te bouwen tussen alle mensen.’ Hiermee geeft hij inhoud aan verbindend leiderschap en heeft hij impact op de wereld.

Zowel Ranomi als de Paus hebben een lange weg afgelegd. Al is de één 77 en de ander (pas) 23. Beiden hielden op die weg een heldere focus op dat wat ze zelf voor ogen hadden. En ze volgden beiden steevast hun hart.
Leiderschap tonen en presteren vraagt toewijding en discipline. En Focus, focus, focus!

Of je er Paus mee wordt is niet het belangrijkste. (Al is zoiets wel fijn. Je wint ermee aan invloed waarmee je meer kunt betekenen!) Wat je ook wordt, nu, straks of op je 77ste, wees eigenzinnig, volg de stem van je hart, je innerlijke wijsheid, en geef daarmee het beste aan de wereld wat je in je hebt. Dat is wat ik leer van Ranomi en Franciscus.

[begin]
4 Responses to Volg de stem van je hart
  1. helemaal met je eens Geke. Aanvullend zou ik zeggen dat om dát te doen, je in je kracht moet zitten, je angst moet overwinnen om grote keuzes te maken (lees Jaworski, synchroniciteit). Maar dat is niet makkelijk, zeker niet als je geld moet verdienen en verplichtingen naar anderen hebt; dan ben je aardig verknoopt en zul je moeten “ontknopen”.

    • Hi Alex,
      Joseph Jaworski is inderdaad heel inspirerend. Ik leerde van hem alles wat met Presence te maken heeft. Zeer indrukwekkend inderdaad. Draai je idee over Presence en geld verdienen om. Eerst jezelf Presence brengen en dan je intentie neerzetten over het geld verdienen. Je zult zien dat dat vanuit Presence ‘ineens’ in beweging komt. Andersom geeft moeite. In de spanning om je geld lukt het je niet gemakkelijk om in Presence te komen. Al het andere gaat daarna ook moeizaam.
      Groet, Geke

  2. Mooie inspirerende blog. En Inderdaad indrukwekkend filmpje!


[begin]

Plaats uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.