Verslaafd aan je inbox? Begin eens met lummelen…

november 28, 2013
1 Reactie

Artikel met 4 tips om je kwaliteit te verhogen.

Manfred Kets de Vries, Hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering, aan het vermaarde INSEAD noemt het IAD. De mannen en vrouwen die de hele dag met internet bezig zijn leiden volgends Kets de Vries aan Internet Addiction Disorder.

Ik ken zelf een aantal managers die er behoorlijk trots op zijn dat ze weer +500 likes hebben gescoord en meer dan honderd mails per dag ontvangen…
Anderen lijden eronder. Deze zomer pleegde de topman van het telecombedrijf Swisscom Carsten Schloter, zelfmoord. Schloter kon niet meer tegen de voortdurende stroom van informatie waardoor hij nooit meer een punt van rust vond in zijn leven.
Het blijft maar doorgaan: boodschappen over wat je moet doen, wat ze van je vinden, opinies, meningen, opdrachten.

Breng de tijd waarin je bezig bent met social media en mailchecken terug tot 2 x per dag.

Ik ken voorbeelden van partners en kinderen die roepen om hun echtgenoot of vader/moeder terwijl die naast hen op de bank zit of aan tafel… Maar papa of mama of partner is er niet omdat hij/zij ‘de godganzedag’ met de laptop, tablet en smartphone bezig is. Het werk houdt nooit op…
En de grootste klacht van het thuisfront klinkt dan als: “ jij bent er niet terwijl ik met je praat…”.

In de Harvard Business Review lees ik het artikel: “Listening to your inner voice makes you a better manager!“.
Uit het artikel blijkt dat we, om goede besluiten te nemen, vaak eindeloos luisteren naar anderen. We luisteren naar meningen, zoeken in data en polls, maar we raadplegen zelden onze inner voice.


Waarom doen we dat eigenlijk niet meer, luisteren naar onze innerlijke stem?
We zijn het verleerd.
Om je inner voice te kunnen horen en om er naar te kunnen luisteren is stilte nodig én rust én een zekere afstand.
Daarom vind ik zelf ook het reizen zo heerlijk. Reizen naar een andere plek, land of werelddeel haalt me uit de agenda van alledag en plaatst me in een andere realiteit. En juist in die andere realiteit kan ik met ‘nieuwe ogen’ naar mezelf kijken, naar de wereld om me heen en naar waar ik mee bezig ben op dit moment in mijn leven. Tot vorig jaar nog had ik een vakantiehuis in Drenthe waar me dat ook zo goed afging. Heerlijke plek van rust.

 

Ook uit de sportwereld komt steeds duidelijker de boodschap dat de rusttijd van het grootste belang is om tot topprestaties te komen.
Eeuwig doortrainen en eeuwig doorwerken maakt je een slechte presteerder. Al beweert je mind het omgekeerde. Je mind zegt: door, door, door, nog een lange ‘to do list’, nog een paar mails te gaan, meer presteren, slim inzetten, gáán, leveren…. dan…….

Het tijdschrift MT (Management Team) kopte onlangs nog met het artikel: Beter Presteren? Begin met Lummelen! En vervolgde met de tekst: ”In de sportwereld weet men dat de hersteltijd cruciaal is om maximaal te kunnen presteren. Wanneer gaan we dat in het bedrijfsleven eindelijk eens begrijpen?”

De ratrace van werk- en internetstroom is dus NIET de weg naar succes en top presteren.. Ergo: het ontbreken van rust, stilte en reflectie wreekt zich in je leven. Dat wordt zichtbaar in je prestaties. En ook in de kwaliteit van je (werk)relaties en in je persoonlijk leven. Omdat jij niet thuis bent, niet aanwezig, terwijl we wel met je spreken.

4 tips om met behulp van reflectie je kwaliteit te verhogen:

1. Begin de dag met een minuut stilte nadat je bent opgestaan. Doe dat voor een open raam en voel de kou en de zuurstof binnenkomen. Kom tot leven, kom tot jezelf.

2. Sluit de dag af voordat je gaat slapen. Laptop, tablet en telefoon uit. Zet een mooi stukje muziek op en luister en voel je lijf. Van top tot teen terwijl je luistert. Welterusten.

3. Plan in je weekritme 2 avonden niks. Lees de krant. Praat met je partner. Speel met de kinderen. Wat je doet is niet zo belangrijk. Aanwezig zijn, HELEMAAL, daar gaat het om.

4. Een lastig project wat vastzit? Een moeilijke kwestie op het werk? Ga naar het strand of fiets het bos in. Maak een wandeling in stilte. Een half uur is genoeg. Maar ik durf te wedden dat je langer wilt omdat het je zo goed bevalt…die stilte en de inzichten die zomaar binnen lijken te komen wanneer je eenmaal tot rust bent gekomen…..

Ik hoor mijn klanten vaak zeggen: “dat had ik veel eerder moeten doen..”

 

 

 

 

 

In deze Sinterklaastijd sluit ik als presentje graag af met een wondermooi gedicht van Jacob Jan Voerman:

En noem het alsjeblieft niet mediteren

Zing wat meer.
Wiegeliedjes
tel liedjes.
Doedel wat vaker
met je lijf.
Waardeer het niksen.
Want alle zinloze handelingen
hebben de schoonheid van een ballet.
Als we het maar konden zien
en voelen.
Voelen vooral.
Zet je muziek eens uit
en luister naar de muziek
van je lijf.
Of naar de stilte ervan.
En noem het asjeblieft niet mediteren of yoga.

copyright Jacob Jan Voerman 2013

[begin]
1 Responses to Verslaafd aan je inbox? Begin eens met lummelen…
  1. Fijn om na hard werken even stil te zijn, de zaken tot je door laten dringen…en…. laten zakken. Zodat je ook de vreugde voelen kunt. Van hard werken en iets bereiken. Van samen werken en iets neerzetten. Of werken en vastlopen. Stilte Rust totdat je weer verder wilt.
    Geke.


[begin]

Plaats uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.