Uitblinken en excelleren

september 23, 2014
Geen reacties

Succes hebben, uitblinken en excelleren ligt niet alleen aan jezelf….of juist wel?!

In mijn organisatieadvies- en coachpraktijk en ook op mijn site, steek ik professionals, managers, leiders en bestuurders die zich verder willen ontwikkelen een hart onder de riem: iedereen kan excelleren! Ja, jij ook!

Iedereen verdient het om te schitteren. Ik geloof dat dit voor iedereen haalbaar is. Daarom stimuleer ik mensen om te excelleren. Daarbij leg ik de lat hoog en geef ik niet op. Literatuur, mijn rijke deskundigheid en mijn levenservaring vormen hiervoor de bron. Ik ga te werk met respect en diepe achting voor degene waarmee ik werk en combineer dat met humor.

Ik werd daar tot voor kort vaak op aangesproken. Vaker nog in tegengesproken. Maar nu is er een boek op de markt waarnaar ik vanaf nu kan verwijzen: Het boek is geschreven door de Canadese wetenschapsjournalist Malcolm Gladwell. Het was meteen een bestseller. Stond 8 weken nummer één op de bestsellerlijst van The New York Times.  Titel: UITBLINKERS. We geloven maar al te vaak dat iemands succes het resultaat is van talent, persoonlijkheid en individuele verdiensten schrijft Gladwell in zijn boek Uitblinkers. Gladwell legt uit waarom sommige mensen succes hebben en anderen niet. In een samenvatting op de site van Bol.com lezen we over dit boek: “Wat is er zo bijzonder aan een uitzonderlijke prestatie? Dat lijkt een vreemde vraag, maar dan is  Malcolm Gladwell op z’n best. Zijn boek Uitblinkers is een stimulerende en verbazende zoektocht naar de herkomst van succes. En die ligt niet, zoals zo vaak wordt gedacht, in een bijzonder brein of een verbluffend talent.

Uitblinkers hebben iets bijzonders, maar dat zit vooral in wat ze meegemaakt hebben: hun cultuur, familie en alle eigenaardigheden waarmee ze in aanraking zijn geweest.
En veel, heel veel oefening.”

Ook uit ander en eerder onderzoek komt naar voren dat 10.000 uren oefening nodig is om het niveau van beheersing te bereiken dat we verbinden aan excelleren, of aan een prestatie van wereldklasse (Neuroloog Daniël Levitan). Dit fraaie getal van 10.000 uur komt neer op 10 jaar lang 3 uur per dag of zo’n 20 uur per week kilometers maken of vlieguren, door te oefenen, te oefenen, en nog eens te oefenen. Tot nu heeft niemand een geval van wereldklasse gevonden wat bereikt werd in minder tijd (!). Het schijnt dat onze hersenen deze uren nodig hebben om van het niveau ‘onbewust onbekwaam’ (niet weten en ook geen notie hebben), via ‘bewust onbekwaam’ (de fase die we vaak zo lastig  en hinderlijk vinden, omdat we wel willen doorgroeien en excelleren maar dat (nog) niet lijken te kunnen, of niet weten hoe….), door te kunnen groeien naar het niveau ‘bewust bekwaam’ (de fase waarin we het kunnen en dat ook laten zien) en om daarna direct door te kunnen stomen naar het niveau waar we allemaal van dromen ‘onbewust bekwaam’ (de fase waarin het ons automatisch en als vanzelf lijkt af te gaan). Dacht jij dus altijd al –zoals zovelen- dat wie genoeg aanleg heeft om te studeren aan de beste scholen/universiteit, het onderscheid kan maken naar de best presterende musicus, sporter of CEO, omdat uitblinken wordt bepaald door je opleiding en door hoe hard je er voor studeert? Dan heb je het aan het juiste end. Maar volgens Gladwell is het meer nog: degene die aan de uiterste top werken en TOP-presteren, presteren niet zomaar beter dan anderen……. De persoonlijke ervaringen die zij opdeden tellen mee, evenals hun gezin en familie waar ze uit voortkomen. En daarbij valt op: zij werken er veel, en veel harder voor. Zo’n 10.000 uur. In een coachtraject of in de Masterclasses van L’Esprit verzamel je inzichten die de weg vrij kunnen maken naar uitblinken en excelleren. De vaak weerbarstige blokkades of de belemmerende overtuigingen en meer (die je groei en ontwikkeling in de weg staan en vaak de aanleiding vormen om coaching in te zetten)  worden opgelost en overgenomen door nieuwe inzichten die je alle ruimte bieden om te gaan excelleren. En zijn die inzichten binnen gehaald dan geeft juist dát dikwijls een enorme boost aan de motivatie en de wil om verder te groeien en je verder te ontwikkelen. En juist die oude blokkerende gedachtes (vergissingen) en ervaringen uit het verleden vormen daarna de blijvende geweldige stimulans om door te gaan en meters te maken, vlieguren, op het traject van de 10.000 uren. Wie jij bent, waar je vandaan komt en wat je persoonlijk meemaakte gaat je daarbij reuze helpen. Ik noem daarbij vaak de 3 sleutelwoorden: Toewijding, Discipline en Focus. Wees toegewijd en wees heel zorgvuldig in het richten van je aandacht én geef het beste wat je in je hebt!
Iedereen kan excelleren. Go for it!

Leg de lat hoog, je bent het waard!

[begin]

Plaats uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.