The Bigger Picture

april 21, 2015
Geen reacties

Wie veel hooi op de vork heeft of een paar complexe verantwoordelijkheden combineert, kan daarin slagen of vastlopen. Opvallend: het vastlopen gebeurt je niet van de één op de andere dag. Het is eerder een traag en langzaam proces wat zich aan je voltrekt. Een proces ook wat de buitenstaanders vaak eerder aan zien komen.

 Dit zijn de waarschuwende signalen:

 • er lijken steeds meer dwingende details voor je op te doemen – kleine irritante zaakjes – die je belemmeren;
 • je stemming wordt negatiever terwijl je vertrouwen in een goede afloop afneemt;
 • je speurt naarstig naar oorzaken of ziet die voor het oprapen. Maar altijd buiten jezelf;
 • je neiging om nog meer controle in te brengen neemt toe. Maar die lijken de kwestie alleen maar te verergeren.

Succesvolle beslissers pakken de zaken anders aan. Zij zijn juist goed in staat om zich – blijvend – op hoofdzaken te richten en verliezen daarbij het eindbeeld als doel niet uit het oog. Nooit.

Ze richten zich steeds op The Bigger Picture.

Succesvolle beslissers gaan aan de slag als de grote lijnen helder zijn. Over een beslissing waarmee 100€ op jaarbasis kan worden bezuinigd buigen zij zich niet. Energieverspilling, vinden ze.

Ze zijn allergisch voor de vertragende werking van perfectie en houden daarom altijd de hoofdlijnen in de gaten. The Bigger Picture. Dat geeft hen een evenwichtige uitstraling. En het wekt vertrouwen op.

Niet alleen bij anderen, ook bij henzelf. In het humeur blijft er dan voldoende ruimte over om open te staan voor anderen en voor andere opties en mogelijkheden. Tegelijkertijd laten de succesvolle beslissers zich niet in beslag nemen door al die opties. Ze worden niet heen en weer geslingerd, maar houden steeds  The Bigger Picture voor ogen.

 3 tips om gemakkelijker bij The Bigger Picture te blijven:

 • Zorg voor voldoende afstand wanneer je de neiging voelt je meer in de materie vast te bijten. Ga naar het strand en laat je hoofd eens lekker leeg waaien. Daar klaar jij van op!
 • Maak gebruik van een sparring partner die je kunt vertrouwen. Door de zaken hardop te benoemen krijg je vanzelf ook meer helder zicht op wat er toe doet en wat niet. De vragen die je worden gesteld kunnen je daarbij helpen.
 • Wanneer je twijfelt over een ingreep wel of niet doen, stel jezelf dan eens deze vraag: wordt de zaak, het project, dit team, hier sterker of zwakker van. Kijk wat het antwoord je laat zien.

Om te onthouden:

Succesvolle beslissers zijn mensen die:

  • Niet wachten op anderen. Ze zien snel wat er gedaan moet worden en handelen daarnaar;
  • Kracht ook in anderen weten los te maken door te handelen. Minder door na te denken en nog meer na te denken.
  • Niet voor de quick win’s gaan. Ze zien het halen van resultaat eerder als het lopen van een marathon en weten van volhouden en houden scherp het doel voor ogen;
  • Weten dat succes behalen betekent dat je met regelmaat buiten je comfortzone treedt. Ze weten dat ‘je best doen’ niet genoeg is;
  • Ook bij tegenwind weten te handelen. Ze zijn bereid om plan en strategie bij te stellen maar nooit hun doel;
  • Begrijpen dat je niet altijd in FLOW kunt zijn. En ze begrijpen dat het leven soms eb laat zien en dan weer vloed. Met beide weten ze te dealen;
  • Geleerd  en gezien hebben bij zichzelf en anderen, dat de mensen die de hemel bereikten vaak de mensen zijn die eerst door een hel gingen.
[begin]

Plaats uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.