Focus, Focus, wat nou Focus!

januari 24, 2015
Geen reacties

Stop met multitasken en word daardoor beter in je werk!

Vind hier de tips, handige weetjes en de technieken.

Werken bij een bank kan hectisch zijn. Maar zelfs bij de RABObank keken ze gek op toen er binnen 24u een overaanbod bleek te zijn van kandidaten die reageerden op het zojuist verschenen aanbod van een training ‘mindfullness’. Extra bijzonder omdat de deelnemers de helft van de trainingskosten zelf moesten betalen.
De gelukkigen die mee mochten doen (het bleek om een pilot te gaan) waren ook nog eens heel tevreden over de training. En uit de survey die vooraf en 6 maanden na de training werd ingevuld, bleek de stress die de deelnemers in hun werk ervaren, significant te zijn afgenomen.
Mooi resultaat.

Mindfullness of Presence trainingen worden door steeds meer bedrijven (T-Mobile, KLM, LinkedIN) omarmd. Ook de Belastingdienst en verschillende Gemeentes bieden deze trainingen aan vaak in workshops- om de stress die hun medewerkers zeggen te ervaren, te verminderen.
Mindfullness of Presence wil zeggen: verbonden zijn met jezelf, een rustige mind hebben en focus kunnen houden.
Deelnemers uit mijn workshops met de Presence techniek, geven vaak als eerste reactie, dat ze er heel rustig van worden. En ook dat ze niet hadden verwacht dat het zo eenvoudig zou zijn om deze techniek te leren. En dat het ze lukt om in heel korte tijd (vaak minder dan 10 min.) een rustige mind te realiseren. Presence stelt hen in staat om meer en langer overzicht te houden. Daardoor slagen zij er in om zich niet meer de hele dag te laten meeslepen door de hectiek van alledag. Ze worden niet meer opgeslurpt door allerlei ‘gedoe’ van de vaak vele niet belangrijke- maar wel tijdrovende en humeurverpestende zaken.


Wetenschap en tips

Mensen die hun mind in rust brengen aan de start van de dag en voor het slapen gaan op die manier ook hun dag weer ‘afhechten’, ervaren daardoor gedurende de dag zichzelf als evenwichtig. Ze blijken ook goed in staat de balans tussen werk en privé in evenwicht te houden.
Wanneer je een rustige mind hebt en focus, werk je bovendien nog eens veel effectiever. De kwaliteit van je werk neemt toe én je maakt minder fouten.
Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat multitasken en doorzetten, je tanden er in zetten en maar dóór gaan, jou behalve de stress ook nog drie andere zaken opleveren:

  • je maakt meer fouten
  • de kwaliteit van je werk neemt af (het plezier er in ook)
  • en je gebruikt meer tijd (in plaats van minder)

Niet gedacht hè? En toch is het waar, >>lees hier meer!

Topsporters draaiden het vervolgens om, gingen zich focussen op 1 zaak, 1 techniek, 1 onderdeel-  en ontdekten dat hun prestaties daarmee snel en significant verbeterden. Interessant natuurlijk als je uit bent op het erepodium en een gouden medaille wilt winnen.

Momenteel is er veel onderzoeksmateriaal beschikbaar waaruit blijkt dat drie zaken je bijzonder kunnen helpen om je prestaties te verbeteren:

  • Wees verbonden met jezelf (Presence)
  • Maak je hoofd rustig (stop je ‘piekerhersenen’)
  • En leer te focussen, ofwel: je aandacht te richten

Daarnaast kunnen de volgende zaken je helpen: A: Drink 1.5liter water per dag. Daarmee transporteer je de afvalstoffen die zich in je lijf opstapelen, nu juist uit je lichaam. Daardoor voel je je minder moe.

En B: Neem steeds voldoende rust. Kleine pauzes van 10 minuten na elke 3uur werken vanuit Presence. Deze korte pauzes geven je lichaam én je mind de kans om zich weer helemaal te herstellen. Sporters zeggen: je slaapt je naar de overwinning. Wie steeds goed herstelt door kort rust te nemen, kan daarna weer top presteren. En neemt juist daarmee de beslissende voorsprong.

En C: Loop eens even naar buiten tijdens een pauze. Reuze gezond. De natuur brengt je heel eenvoudig weer in balans. Wist je dat Einstein een groot deel van de dag in zijn tuin liep? Om in een bewustzijnsstaat te geraken waarin hij goed ‘open’ kon staan voor nieuwe ideeën. De natuur helpt daarbij.

Zelf proberen?

Weg dus met multitasken en stress. Leer te focussen en verbonden te zijn met jezelf. Jijzelf wordt daar in de eerste plaats echt beter van.
Je werk vervolgens ook.

Op deze L’Esprit site vind je 3 Focus technieken:

Geluidsfragment Focus:


Geluidsfragment Presence:

Geluidsfragment: Heart-math

[begin]

Plaats uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.