‘Mij niet gezien’ – of juist wel-

november 30, 2014
Geen reacties

Mij niet gezien.

-of juist wel-

Dikwijls start ik een organisatieontwikkeltraject met het in beeld brengen van de levensgeschiedenis van de organisatie als een rivier. En dikwijls ook met het in beeld brengen van de levensverhalen van de leden van het leiderschapsteam.
Voor de organisatie komen de oprichters in beeld. En alle belangrijke momenten. Ook de key-spelers, medewerkers die een markante rol speelden krijgen een plek, hun naam wordt geschreven en erkend. Het kunnen zowel de namen van de baliemedewerker zijn als die van een CEO, een directeur of een belangrijk teamlid.
Periodes van voorspoed en ook tegenspoed komen weer in beeld. Vergeten personen die eerder indruk maakten worden op deze manier weer ‘opgehaald’ en ‘ingesloten’.
Niets kan een ontwikkeltraject meer vaart en kracht geven als de start met het in beeld brengen van de levensrivier van de organisatie.
Hetzelfde geldt voor de levenverhalen -levensrivieren- van elk van de leden van het leiderschapsteam.
Het ontroert wanneer we de levensverhalen horen. Maar wat nóg belangrijker is: we begrijpen nu zoveel meer van deze collega man/vrouw. En dat is nodig wanneer het team als één sterk team wil optreden.
Het begrip wat ontstaat door het kennen van elkaars achtergrond betekent niet dat de teamleden elkaar daardoor meer gaan sparen.
Niets is minder waar. Het betekent juist dat de teamleden elkaar gemakkelijker aanspreken, tegenspreken, gemakkelijker kritiek durven geven, elkaar aanvullen en stimuleren en vertrouwen.
Wat eerder vaak zo moeilijk leek en maar moeizaam lukte -het elkaar aanspreken en in vertrouwen aansporen- gaat nu gemakkelijker, krachtiger en effectiever.
Het helpt wanneer we de belangrijke verhalen van onszelf, onze collega’s en van de organisatie zien, kennen en inzetten.
Wat niet gezien wordt, geen erkenning krijgt, vormt veel eerder een obstakel en brengt de voortgang van een organisatie- of teamontwikkeltraject in gevaar.

Ons levensverhaal doet er toe.
Dat van de organisatie ook.

November 2014.

Tip 1: Lees de beschrijving van deze werkvorm ook in: ‘De beslissende voorsprong’ -Een gezonde organisatie als basis voor duurzaam succes-
Patrick Lencioni; Business contact.

Tip 2: Lees ook de indringende levensbeschrijving van Joseph Oubelkas in de twee door hem geschreven boeken: ‘400 brieven van mijn moeder’ en ‘Gezondheid, liefde en vrijheid’ beide verschenen bij Literoza.

[begin]

Plaats uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.