De kwaliteit van onze relaties bepaalt de kwaliteit van ons leven. Hoe gaat het met jou?

april 19, 2020
Geen reacties

De kwaliteit van onze relaties bepaalt de kwaliteit van ons leven. En juist nu, nu alles zo anders is, juist nu staan juist onze relaties onder druk. Het nieuwe normaal is dat we 1.5meter afstand moeten houden. Het nieuwe normaal is ook dat we elkaar niet meer kunnen bezoeken, niet allemaal samen kunnen zijn. “Het nieuwe normaal” klinkt als: wen er maar aan, zo is het nu! Maar het bijzondere aan deze tijd is nu juist dat alles voortdurend veranderd. Niks is meer normaal, niks is meer zoals je het had verwacht. En juist dan is het van belang om in die steeds veranderende omstandigheden blijvend te kunnen anticiperen. Wie adaptief kan zijn overleeft.

Maar voor wie de druk langdurig groot is kan dat nu juist moeilijk zijn. En ook wanneer je zelf misschien niet zo nadrukkelijk getroffen bent door deze nieuwe situatie zullen er gevoelens van onrust, irritatie, schaamte, vermoeidheid of verdriet of misschien zelfs boosheid ontstaan. Dat is normaal. Het nieuwe normaal raakt ons allemaal. 

Ik spreek met klanten die hun baan verliezen of hun bedrijf. En met anderen die echt alles op alles zetten en 24/7 in touw zijn om voldoende mensen in te kunnen zetten op de zo belangrijke zorg en het redden van levens in de verpleeg- en verzorgingshuizen in ons land. Weer anderen laten me weten dat ze na de eerste maand lock down onrustiger worden, de hele situatie spannender gaan vinden; wanneer kunnen we weer aan de slag?
En: hoeveel financiële en bedrijfsmatige gevolgen gaat dit nog voor ons hebben? Voor ons bedrijf en voor onze beurskoers? Vragen met een sluipende, langzaam stijgende druk en angst voor wat allemaal nog komen gaat en wat daarvan de gevolgen zullen zijn. 
En voor een aantal van ons gaat de drukte op kantoor gewoon door. Dat kan een surrealistische, ongemakkelijk ervaring zijn omdat de wereld om ons heen totaal is veranderd. Je kunt je daardoor vervreemd gaan voelen of zelfs sluimerend gaan schamen. Of dat helemaal niet voelen omdat je de eigen wereld inmiddels bent gaan vergelijken en klein hebt gemaakt tegenover de veel grotere problemen waarvoor anderen staan…in dit nieuwe normaal.
Anderen werken thuis met partners en kinderen om zich heen en hebben moeite om hun collega’s te moeten missen en de afwisseling tussen thuis en werk, nu alles (werk, school, partnerschap en ouderschap) zich allemaal en tegelijkertijd in de huiskamer blijkt af te spelen. Dat is voor velen van ons een ingewikkelde en behoorlijk vermoeiende combi. Het kan een op-brander zijn. 

In welke omstandigheid je ook verkeert, het is van belang om juist nu goed voor jezelf te zorgen. Aandacht te hebben voor alle gevoelens en reacties die deze tijd met zich meebrengt en kennelijk ook bij jou losmaakt. Wat die gevoelens ook blijken te zijn, of hoe gek en verwarrend ze ook lijken voor jou. Deze volledige aandacht voor wie jij bent en kunt zijn, helpt je gezond te blijven. Het brengt je bij je volle vermogen om het vol te kunnen houden zodat je blijvend kunt inspelen op deze steeds veranderende situatie. Jij met je eigen wijsheid en je eigen creatieve vermogens. 
In de periode die nog voor ons ligt zul jij nodig zijn en zeker ook heel welkom! 

Een adaptieve houding dus, een houding waarbij je openstaat en een gezonde balans vindt voor al je emoties en gevoelens, ook de emoties die je misschien minder welkom zullen zijn. Die je liever niet hebt. Maar die wel optreden bijvoorbeeld omdat je moe wordt of te lang al ontkent dat ze er zijn…

Of emoties en gevoelens die er niet mogen zijn van jezelf misschien omdat je vindt dat je dan minder goed bent. Of minder goed kunt zorgen of minder goed kunt leidinggeven aan jezelf, aan anderen of aan je bedrijf. Of gewoon omdat je je voor die gevoelens schaamt en er daarom niet voor uit durft te komen. 

Je bent dan wellicht door drukte, spanning of gewoon in de loop van de tijd, vergeten dat je met het ontkennen of onderdrukken van je eigen gevoelens ook de vrije gang naar je eigen wijsheid en groei en volwassen gezonde vermogens steeds verder verkleint. Je hebt dat mogelijk al opgemerkt aan je stemming. Je wordt er narrig, geïrriteerd of juist teruggetrokken van. Of een kort lontje naar de buitenwereld. Boos dus. 

De kwaliteit van onze relaties bepaalt de kwaliteit van ons leven, noteerde ik als kop boven dit artikel. Het is goed om je te herinneren en te begrijpen dat juist de relatie met onszelf daarvoor de kern vormt. De relatie die we hebben met onszelf vormt de kern voor alle relaties die we hebben en onderhouden met anderen. Met onze vrienden, met collega’s, met buren, met de overheid. In al die relaties klinkt de relatie door die we met onszelf hebben en onderhouden. Wie openstaat en kan omgaan met de eigen emoties van vermoeidheid, verdriet, angst en boosheid en ruimte kan bieden aan de persoon die je blijkbaar (ook) blijkt te zijn of kunt worden in deze bange dagen of deze langere periode van spanning of druk, blijft gezond en is in staat om gezond te reageren en leiding te kunnen geven aan zichzelf en anderen. Hoe groot die uitdaging ook is. Ook in deze “nieuwe normaal” situatie met z’n 1.5 meter economie. En ook als dat nog heel lang nodig blijkt te zijn. 

Presence oefeningen kunnen je hierbij helpen. Presence oefeningen zijn oefeningen om je te trainen in het opmerkzaam, aandachtig aanwezig zijn; wakker en AAN. De oefeningen helpen je om je gedachten, gevoelens en ervaringen op te merken en je er toe te verhouden; mild en wijs. Je kunt de oefeningen elke ochtend doen om er vervolgens ook de dag weer mee af te sluiten. Zie het als een kwestie van trainen. Voor wie (nog) niet getraind is helpen de oefeningen om tot rust te komen en alle gevoelens en waarnemingen die er voor je zijn (in hoofd, hart en lijf) te adapteren, aan te nemen en ze een weg te laten vinden in jezelf. Door die momenten van rust twee keer per dag, aan de start en in de afsluiting van de dag, op te nemen in je planning creëer je een vertrouwde basis en relatie met jezelf. Een vertrouwde basis waarin je weer contact maakt met je wijsheid, intuïtie en je eigen kalme kracht. Je zult merken dat je daarmee de dag anders tegemoet treedt dan je gewend bent. Vitaal, krachtiger en gelijkmoediger en in staat om keuzes te maken die bij je passen.

Je kunt een periode van 12 of 13 dagen nemen om dit te ervaren. Die periode is lang genoeg om een ontwikkeling op te merken bij jezelf en het verschil te zien. 

Voor wie getraind is geldt de ervaring dat het leven zelf en het aandachtig aanwezig zijn in de dag zelf, de werkelijke training is. En dat elke situatie (ook met kinderen om je heen) gekozen kan worden om weer terug te keren naar Presence, naar het opmerkzaam, aandachtig aanwezig zijn, in en vanuit het contact met jezelf. 

Je zult ervaren dat de gezonde, vitale, milde en wijze relatie die je met jezelf hebt en blijvend ontwikkelt, als vanzelf uitstraalt en effect heeft op al je andere relaties. 

Hieronder vind je drie oefeningen op voice track. Ze passen goed om op een zelfgekozen moment in de dag waar je een half uur/drie kwartier plant, om er rustig mee te werken. 
En als bonus een korte voice track die je in een kwartier een oefening geeft om de dag mee te starten. Om zelf wakker te worden en aandachtig aanwezig te zijn. Vrij van drukte en gedoe. 
Een aanrader om elke dag te herhalen. 

 
Tips vooraf bij het beluisteren van de voice tracks: 

– zet je telefoon en andere apparaten die je kunnen storen op stil, zodat je tijdens de oefening in alle rust aanwezig kunt zijn;

– kies een geschikte plek in huis of op kantoor of elders, waar je in alle rust aan de oefening kunt meedoen;

– laat je huisgenoten weten dat je niet gestoord wilt worden of nodig ze uit om met je mee te doen; 

– twee oefeningen duren elk 30 minuten. Reserveer met in- en uitchecken 40 minuten; de oefening wakker worden duurt goed 15 minuten; reserveer 20 minuten. 

Voice tracks:

wakker worden 15 minuten

aandachtige aanwezigheid voor jezelf 30 minuten

thuiskomen in stress en ongemak 30 minuten