Alleen als het team klopt kunnen de spelers uitblinken

februari 20, 2017
Geen reacties

In het tijdschrift Profiel, een business tijdschrift voor de regio Utrecht, is Erik Ten Hag aan het woord. Erik is technisch Directeur van de voetbalclub FC Utrecht. Ten Hag is een succesvol technisch directeur die met zijn club mooie resultaten weet te bereiken. En misschien kunnen we juist van de sportwereld wel leren hoe we met teams kunnen scoren en topresultaten bereiken. Binnen teamsporten draait het immers om het teamresultaat. Alleen als team kun je scoren en daarmee de wedstrijd winnen. Toch is dat ook hier niet eenvoudig. Juist in de voetbalwereld krijgen de individuele spelers de kans snel veel geld te verdienen en die kansen pakken ze zegt Erik ten Hag; “Dat is geen oordeel maar juist een constatering. Ik kan me daar tegen verzetten maar beter is het te werken vanuit die werkelijkheid”. De topvoetballers zijn individualistischer geworden en kiezen vooral voor zichzelf volgens Ten Hag en dat maakt het voor de trainer moeilijker om alle kikkers in de kruiwagen te houden en om een hecht team te vormen waarbij niemand zich boven de groep stelt. “Want dat is cruciaal” benadrukt Ten Hag. “Je moet het samen doen. Alleen als het team klopt, kunnen individuele spelers uitblinken. Om dat besef tussen de oren te krijgen, is misschien wel mijn belangrijkste opgave als coach”.
Misschien herken je dit: het is de opgave voor de coach of leider om een hecht team te bouwen om zo top resultaten te kunnen boeken. Dat is niet altijd gemakkelijk. Net als in de voetbalwereld spelen voor veel teamspelers juist de individuele belangen een grote rol. Vaak ook is het lastig om teamleden te leren dat je alleen als team je resultaten bereikt.

Daarbij kun je als leider naar de teamleden kijken maar een groter onderzoeksterrein vind je bij jezelf. Zinvolle vragen zijn dan: wat doe ik goed, wat werkt er voor mijn team. En wat kan beter. Succesvolle leiders stellen zichzelf die vraag elke dag: wat kan ik anders doen, wat kan ik beter doen. En wanneer successen worden bereikt richt de succesvolle leider alle aandacht naar de teamleden, zij bereikten immers dit succes?
Naar jezelf kijken als leider blijkt ook uit onderzoek de belangrijkste bron voor nieuwe ontdekkingen om beter resultaat te bereiken.

Dit zijn de regels waarmee Ten Hag zichzelf traint om top prestaties te kunnen leveren als coach:

  • Volg je eigen weg en laat je niet afleiden. Focus, Focus, Focus.
  • Wees vooral kritisch op jezelf en stel jezelf elke dag de vraag: wat kan anders, wat moet beter?
  • De goede resultaten van gisteren en langer geleden werken in je voordeel, maar kijk vooral vooruit. Dut niet in.
  • Zet alles in om een team te vormen dat is je belangrijkste opgaaf. Als je dat lukt volgen de resultaten vanzelf.
  • Leef bij de dag. Stel alles in het teken van de volgende wedstrijd maar veel meer nog de langere termijn: wat is goed voor de club. Dáár draait het om. Kijk over vandaag heen, richt je op de langere termijn.