2014

januari 15, 2014
2 Reacties

Op zichzelf vond ik 2014 al een mooi getal. Lekker stevig. Ik had meteen zin in dit jaar. Nog voor het begonnen was.

En tot mijn groot geluk had ik voordat het jaar begon een tijd van reflectie gepland. Van terugkijken. Maar vooral ook: tijd om naar mezelf kijken.
En me de vraag te stellen: Wat is er werkelijk gerealiseerd uit de ingezette koers van 2013 ?
En wat niet gerealiseerd werd: waar zat ‘m dat in? Heb ik er niet hard genoeg aan gewerkt of heb ik de verkeerde strategie gekozen? Eentje die niet blijkt te werken?
Ik heb zo rond de jaarwisseling de tijd genomen om mezelf deze en andere vragen te stellen. Om met de antwoorden erop weer een koers uit te zetten voor het komende jaar.
Want één ding is wel zeker: wanneer je geen richting geeft aan je leven, dan wordt je opgesteld in de richting die anderen voor je uitstippelen.
En dat gaat, hoe dan ook, altijd schuren.
Werken vanuit een eigen koers door intenties op te stellen, geeft verdieping en kracht. Kracht aan je werk en kracht aan je ontwikkeling.

Om effectief te kunnen zijn is het nodig om in verbinding te staan met jezelf.
Om effectief te zijn is het nodig om te weten wat je eigenlijk wilt bereiken en daar duidelijk over te zijn.

Verbinding is daarom mijn thema voor 2014. Verbinding met jezelf maakt je krachtig. Je bewust zijn van je diepere drijfveren brengt verdieping in je kwaliteit. En wanneer je de moed hebt om te blijven werken en de moed hebt om te blijven reflecteren, dan kun je die kwaliteit verder ontwikkelen.

Ik heb in de afgelopen jaren geleerd dat je dat beter niet in je eentje kunt doen. Dat het je sterker maakt om dit samen te doen met anderen.
Zoek wel anderen die dezelfde liefde voor kwaliteit en verdieping hebben als jij.
Met hen kun je het gesprek aangaan wat je met jezelf wilt voeren. Zij kunnen je aanspreken en je de krachtige feed forward geven waar je werkelijk wat aan hebt.
Verbinding vraagt dus ook om selectief te zijn. Het is nodig om te kiezen.
En om anderen te zoeken die ook die moed hebben. De moed om te kiezen voor verbinding en kwaliteit.
Daarna wordt het leuk.
Want kwaliteit vermenigvuldigt zich en heeft de aantrekkingskracht van een magneet.

Verbinding dus.

En het gaat ons allemaal helpen. Want wie goed in verbinding durft te staan met de eigen innerlijke wereld, kan zich ook gemakkelijker voorstellen wat anderen bezielt en bezighoudt. Kan zich ook gemakkelijker voorstellen wat de ander in beweging brengt of juist tegen houdt. En: wie goed weet hoe kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig je zelf kunt zijn, durft daarop ook eerder te vertrouwen bij anderen. Durft anderen ook aan te spreken op die innerlijke kracht terwijl hij/zij daar zelf (nog) niet in gelooft.

Zo’n leider weet anderen moed te geven.

Een leider die verbinding weet te maken met zichzelf heeft dus een voorsprong. En wie in het kanteljaar 2014 echt het verschil wil maken doet er goed aan die voorsprong te benutten.

Ik wens ieder veel verbinding toe in een prachtig krachtig 2014.

 

[begin]
2 Responses to 2014
 1. Heel mooi, jouw thema en je verhaal erachter.

  Ja, ‘it starts with one’, en tegelijkertijd bén je niet alleen. We zijn in toenemende mate onderling verbonden in vrijwel alle opzichten, ecologisch, economisch, sociaal, spiritueel.
  Bewust te worden van de onderlinge relaties is een voorwaarde voor harmonie en vrede.

  Of zoals het zo mooi in het Earth Charter wordt verwoord: Erken dat vrede het geheel is dat wordt gecreëerd door de juiste relaties met jezelf, andere mensen, andere culturen, andere levensvormen, de Aarde en het grotere geheel waar wij allen deel van uit maken (16 f).

  In het Engels is de tekst eigenlijk nog veel mooier vanwege het begrip ‘wholeness’:

  Recognize that peace is the wholeness created by right relationships with oneself, other persons, other cultures, other life, Earth, and the larger whole of which all are a part.

 2. Hi Alide, dank voor je reactie.
  Ik hoop dat we weer veel zullen samenwerken aan mooie projecten in 2014 en zo bijdragen aan ’the larger whole of which we all are part’. En intussen reuze blij met de vertolking door Astrid Seriese van het lied It starts with One waarvan jij één van de schrijvers was. http://youtu.be/_EkWk5gIWKI

  Groet, Geke


[begin]

Plaats uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.