2012 was voor mij een mooi jaar

januari 6, 2013
1 Reactie

2012 was voor mij een heel mooi jaar
Toen ik tijdens de stille dagen rond Kerst, eind 2011, intenties formuleerde om mijn vleugels ook internationaal uit te slaan, kon ik nog niet vermoeden dat ik enkele weken later al in contact zou komen met het werk dat ik in juni voor de VN in Rio de Janeiro (Brazilië) zou doen. En al helemaal niet dat ik in oktober voor de tweede keer naar Rio zou afreizen om er opnieuw aan de slag te gaan. Nu met plaatselijke communities in de sloppenwijken en met een groep expats op een prachtige locatie met  adembenemend uitzicht over de stad.

In alle gevallen ging het over (persoonlijk) leiderschap en over Presence (present zijn in het hier en nu). En in alle gevallen leidde dat tot diepe verbindingen. Ik merkte dat in dit werk een bijzondere energie werd aangeboord. Bij mij en bij de deelnemers. Zelf werd ik enorm gegrepen door de wil en de kracht van de mensen met wie ik sprak en met wie ik werkte. Ik ontmoette in hen de sterke wil om bij te dragen. Bij te dragen aan de community, aan de wereld en aan de toekomst. Dichtbij huis in de eigen sloppenwijk. Maar soms ook in veel groter verband.

 

 

 

 

Leren van mensen met een enorme overlevingsdrang
Geïnspireerd door dit werk en geïnspireerd door alle gesprekken en interviews, die ik in Rio heb gevoerd met ondernemers, managers, professionals, met mannen en vrouwen, arm en rijk, jong en ouder, groeide het idee om een ander leiderschapsprogramma te ontwikkelen. Een leiderschapsprogramma voor Nederlandse leiders, ondernemers en managers die hun leiderschapsvaardigheden, hun verbindende kwaliteiten, willen hernieuwen, versterken en vergroten. Dat idee werd de start van een programma dat nu verder wordt uitgewerkt naar een try out in 2013.

Het doel is om in 2016, het jaar waarin de Olympische Spelen in Rio plaatsvinden, een leiderschapsreis als life changing event in Rio te realiseren. Een programma waarin leiders, ondernemers, managers en professionals uit Nederland leren van en ervaringen uitwisselen met leiders, ondernemers, managers en  professionals in Rio. Leren van deze groep, geboren op de vuilnisbelt of komend uit de sloppenwijken, werkend in een stad vol ongelijkheid en gevaar. Deel uitmakend van een opkomende economie en vervuld van een enthousiasme voortkomend uit overlevingsdrang en met de wil om bij te dragen. Bij te dragen aan een betere toekomst en een betere wereld. Ieder op de eigen plek, in het eigen leven en eigen werk. Maar altijd met een uitstraling naar meer. En dikwijls met een reikwijdte van veel meer.

Ineens realiseerde ik me wat het belang van wereldburgerschap is
Buiten Rio heb ik ook op twee andere terreinen mijn vleugels internationaal kunnen uitslaan.

Tijdens de maand juni, werkend voor de VN in Rio op de Rio+20 conferentie, maakte ik kennis met het werk en het gedachtengoed van de Indianen en andere inheemse bevolkingsgroepen. Ik leerde de vrouwengroepen van Criola kennen (Braziliaanse vrouwen met Afrikaanse roots en een geschiedenis van slavernij in een ver verleden). Op de Rio+20 conferentie sprak ik mensen uit Cuba, Oeganda, Egypte, Amerika, Zwitserland, Engeland  en vele andere landen. Dikwijls spraken we over de situatie in eigen landen. We wilden weten van elkaar en begrijpen hoe we nog meer zouden kunnen bijdragen. In Rio leerde ik echt goed begrijpen wat het belang van wereldburgerschap is. Ik besefte diep dat Nederland, noch Europa of Amerika het centrum van de wereld is. Ineens werd helemaal helder dat de wereld een geheel is en elk deel van de wereld wordt bezien vanuit dat deel waarin je zelf leeft, woont en werkt. En natuurlijk leerde ik van de indianen met hun oude gebruiken en rituelen en hun eigen rijke kijk op de wereld, de aarde en haar toekomst. Ik realiseerde me daar dat ikzelf (geboren  in Drenthe) een kind, een afstammeling ben van het klokbekervolk, de hunebedbouwers. En heel gek maakte juist dát de verbinding met de indianen als heel vanzelfsprekend en indrukwekkend tegelijkertijd. Ik werd er persoonlijk en echt geraakt.

Earth Charter: mijn manier om bij te dragen als ‘worldconnector’
In Rio sprak ik met mezelf af om me een deel van mijn tijd, vrijwillig en onbetaald, vanzelfsprekend en natuurlijk, in te zetten als wereldburger als ‘worldconnector’. Voor een organisatie die wezenlijk bijdraagt aan een eerlijke, vreedzame en duurzame toekomst van onze aarde. Gewoon omdat het kan en gewoon omdat bijdragen zinvol is. Iedereen kan bijdragen.

De organisatie, die me het meest trof in Rio, was Earth Charter, in Nederland ook wel Handvest van de Aarde genoemd. In het Charter staan fundamentele, ethische principes die nodig zijn om in de 21e eeuw een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereldwijde gemeenschap te realiseren. Earth Charter is  een internationale beweging die aanzet tot bijdragen. Bijdragen als burger, onderneming en als sociale gemeenschap. Inmiddels ben ik het endorsement van Earth Charter int. aangegaan en zet ik me in Nederland in als lid van de kerngroep van Earth Charter vrienden. In een van mijn volgende blogs zal ik uitgebreid ingaan op het ontstaan, de werkwijze en het doel van Earth Charter en wat jij , ik, wij allemaal kunnen doen om bij te dragen.

Door stilte omgeven tijdens een weekseminar met Bert Hellinger
Wie mijn werk kent, weet dat ik in mijn werk dikwijls gebruik maak van de inzichten voortkomend uit de (kennis)wereld van systeemdynamiek. Systeemdynamieken in organisaties aanraken en open leggen maakt het mogelijk om de ontwikkeling en mogelijkheden van een organisatie, een bedrijf, beter te begrijpen en te benutten. Dit jaar mocht ik ruim een week deelnemen aan een seminar met Bert Hellinger en zijn vrouw Sophie. Het was een groot genoegen om dit weekseminar mee te maken, daar alleen te zijn, door stilte omgeven. Om de meester himself aan het werk te mogen zien. In het najaar maakte ik nogmaals Bert Hellinger mee tijdens een seminar georganiseerd door het Bert Hellinger Instituut Nederland. Ook daar weer prachtige opstellingen en inzichten opgedaan. Ik vind het een eer en een voorrecht om een heel klein beetje aan de rijkdom van dit werk te mogen bijdragen door deel uit te maken van het kernteam voor de conferentie Flying the Kites dat van 26 t/m 28 april 2013 in de Rode Hoed in Amsterdam zal plaatsvinden.

Veel werk moet nog worden verzet en veel voorwerk is al gedaan. Genoeg om deze uitdaging van harte verder uit te werken. Elke bijdrage aan dit werk voelt, ervaar ikzelf, als verrijkend.

Zo is 2012 voor mij een bijzonder jaar geweest
Een aanzet tot meer. Een begin van iets waar ik blij van word, dankbaar ook. Juist dankbaar. Heerlijk om steeds vaker het respect van anderen voor anderen te herkennen. Heerlijk om de rijke harten van anderen over de hele wereld te zien. Ze stimuleren mij om door te gaan.

Wil jij ook bijdragen als bedrijf, individu, leider of als organisatie? Dat kan. ‘It start’s with one’ is een inspirerend gedicht dat je in een eerdere blog kunt lezen. In mijn volgende blog geef ik je ideeën waarmee je zelf kunt bijdragen aan een duurzame, leefbare samenleving.

Ik ga verwachtingsvol een nieuw jaar in. Alle goeds gewenst voor 2013! Het eerste jaar van een nieuwe jaartelling. Een jaar waarin de omslag meer en meer mogelijk wordt.

[begin]
1 Responses to 2012 was voor mij een mooi jaar
  1. Wow Geke, wat een mooi jaar. En zo te horen worden de komende jaren ook zo mooi. Dat wens ik je in ieder geval van harte toe!


[begin]

Plaats uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.