Recept; de kracht van visualisatie

augustus 17, 2021
Geen reacties

Voorbereiding: maak 6 A4tjes. Op elk A4 noteer je één van de volgende woorden en je legt ze vervolgens op de vloer in deze volgorde: 
OMGEVING, GEDRAG, KWALITEITEN, OVERTUIGINGEN, IDENTITEIT, SPIRIT.

Stap 1. Ga voor het eerste A4tje staan en haal rustig adem. Merk je ademhaling op en vertraag het tempo iets, of haal een keer diep adem. Vervolgens tel je vier ademhalingen je in- en uitademhaling en brengt ze beide op 4 tellen; dus vier tellen in- en 4 tellen uit ademen. Voel je voeten en realiseer je dat je rustig en in balans op je beide benen staat. 

Stap 2. Sluit nu je ogen en voel nog een keer hoe je in balans staat op beide benen. 
Stel je nu voor dat je net je gewenste en geweldige  resultaat hebt bereikt, stel het je werkelijk voor; zie het voor je! Je wens is uitgekomen. De situatie is precies zoals jij die graag wilt; je hebt een geweldige prestatie geleverd. Je publiek is razend enthousiast, je ziet het in de uitdrukkingen op de gezichten, ze stralen, willen bijna voor je opstaan en applaudisseren…. Stel het je voor. 
Via de A4tjes die je de grond hebt gelegd, draai je nu je succes als een film af en kijk je terug op dit succes!

Stap 3. Stap op het eerste A4 met het woord OMGEVING. Zie het echt voor je: waar ben je? Wat is de omgeving? Kom je aan op een parkeerterrein? Of ben je op de fiets? Hoe ziet het gebouw er uit waar je straks naar binnen gaat. Meld je je bij de receptie? Of loop je de gang door naar de kamer waar de meeting straks plaats zal vinden? Klop je aan? Of wordt je juist opgehaald. Stel het je allemaal letterlijk voor; ZIE HET VOOR JE! En doe dat tot in detail!

Stap4. Stap dan op het A4tje waarop je het woord GEDRAG noteerde. Stel je het je voor. Denk er niet over na maar zie het levensecht voor je. En ook hier is weer belangrijk: zie het voor je tot in detail! Welk gedrag vertoon je? Wie geef je hier een hand, of hoe is je begroeting? Waar ga je zitten of staan? En hoe kijk je de kamer of de zaal in. Wat straal jij uit in deze topprestatie. Wat is aan jou te zien: gebruik je je handen? Hoe sta je of loop je, hoe is je houding, hoe straalt je gezicht? Ga er helemaal in op en geniet ervan!

Stap 5. Stap nu op het A4tje met de tekst KWALITEITEN. Blijf in het genieten van je succes en vertel jezelf hoe je dit hebt klaargespeeld. Welke kwaliteiten van jezelf zie je hier? Wat zijn de kwaliteiten die je van jezelf herkent en die je nu ziet schitteren. Welke kwaliteiten dragen er aan bij dat je deze mooie prestatie levert? 

Stap 6. Doe nog een stap naar voren zodat je op de tekst OVERTUIGINGEN komt te staan. Welke gedachten of welke mind-set heeft je geholpen om deze geweldige prestatie neer te zetten. Wat is je innerlijke overtuiging, wat drijft je hier. Zie het voor je en durf het voor jezelf te formuleren. En geniet daarvan. Voel je balans en stevigheid. En zie je publiek geïnspireerd zijn. 

Stap 7. De volgende stap naar voren brengt je op het A4 met de tekst IDENTITEIT. Herinner je welke gedachten en gevoelens je bij deze prestatie hebben gebracht. Wat is hier zo belangrijk voor je. Wat maakt dat jij hier echt schittert, dat JIJ DIT BENT? Wat past zo bij jou, bij wie je bent en wilt zijn? En zie je de stralende uitdrukking bij je publiek? Zie het helemaal voor je en geniet ervan!

Stap 8. Stap nu op de grondkaart SPIRIT. Kun je zien dat je hier niet alleen je presentatie neerzet maar dat dat ook bijdraagt aan iets groters? Dat deze presentatie verder rijkt voor jou (en voor anderen) dan alleen hier en vandaag? Kun je zien dat je door zo te presenteren en te presteren je bijdraagt aan een groter geheel? 

Zie hoe je publiek enthousiast is, zie het echt voor je. Visuliseer in deze stap dat je publiek geneigd is om voor je op te gaan staan om je een daverend applaus te geven. Visualiseer dat je echt de winnaar bent, dat je onthaald wordt door ‘de andere kant van de tafel’ met allerlei positieve feedback. Dat is echt belangrijk voor deze oefening, ga er in op, geniet van het applaus. 
En, pas wanneer je dit echt voor je kunt zien en voelen, draai je dan om.

Stap 9. Nu je je hebt omgedraaid kijk je uit over de 6 A4tjes en hun tekst. Kijk eerst naar SPIRIT en van daaruit verder, kaart voor kaart. Herinner je bij elke kaart wat je daar zag en voelde. Overzie wat je zojuist gedaan hebt. En geniet van het gevoel wat je daarbij nu hebt. Loop langzaam alle A4tjes terug en sta telkens bij elk A4 enkele tellen stil. Draai je aan het eind nog een keer om en overzie nog eens het geheel. Geniet weer van je balans en je gevoel bij jouw resultaat. 

Doe deze oefening eerst elke week vooraf 3 keer per week. 
Herhaal de visualisatie in de laatste week dagelijks. Wees je bewust dat je start met de rustige ademhaling en balans vooraf. Dat vormt de basis voor de visualisatie. 
Schroom niet om je succes volop te visualiseren in elke stap en dat te voelen. Daarin zit de kracht van de visualisatie! Succes verzekerd! 
Voor de werkelijke situatie heeft de spanning nu geen kans. Daarvoor is immers de startvraag: hoe zal t zijn? Hoe zullen ze reageren? En die spanning brengt je bij negatieve gedachten over jezelf: angst. Zal ik wel… Als ik maar niet….
De spanning die ontstaat door de angst wordt nu vervangen door beelden van voorbereiding. Eenmaal in de situatie zelf zul je die herkennen, het komt je bekend voor, je was hier al eerder….. in je visualisatie. 
Door je balans zet je nu de werkelijkheid naar je hand. Als vanzelf. Het start allemaal met je rustige ademhaling en je balans op beide voeten.

Veel succes!
Groet,
Géke