Oefening: Leer uitzoomen!

januari 12, 2022
Geen reacties

Een mooie oefening die we vaak trainen in coachtajecten en die we graag met je delen. 

Problemen op je pad? Los ze niet op …… leer uit te zoomen!
Problemen, ze blijven in je hoofd zitten, met maar één vraag: hoe los ik dit op? En wel NU! Ik moet er vanaf! Zeker in tijden van drukte zijn je problemen de veroorzakers van nóg meer stress. Toch is, hoe gek dat ook klinken mag, het oplossen onder druk vaak niet de slimste aanpak maar eerder behoefte aan controle. Een aanpak die meer voor je kan doen is juist uitzoomen. Want door uit te zoomen, door afstand te nemen zie je meer. Letterlijk. 
Terwijl problemen de neiging hebben je aandacht op te eisen, draagt dat vaak niet echt bij aan een werkelijke oplossing. Het is onze mind die geprogrammeerd is om in te zoomen omdat problemen het signaal geven van ‘onheil’ en ‘onveilig’. Daar moet je van af. Maar wie leiding wil geven en echt het verschil wil maken doet er goed aan om juist niet aan de neiging van de mind toe te geven. Zo maak je immers onzichtbaar wat er echt speelt en blijven dezelfde problemen zich in de toekomst herhalen. 
Een meer effectieve manier is je zelf te trainen in het uitzoomen. Je te trainen om juist afstand te creëren tot het probleem om zo echt te kunnen zien waar dit probleem eigenlijk echt over gaat. Zo komt de oorzaak beter in beeld. Door nog verder uit te zoomen zie je nóg meer. Verschillende invloeden voor de oorzaak wellicht. Door uit te zoomen wordt het probleem werkelijk gezien. En op dat punt komt ook het inzicht wat werkelijk zou kunnen bijdragen. Zo ontstaat mogelijk een transformatie, een kans, voor wat eerder een probleem leek. 

Neiging van de mind. 
1. Het probleem werkt als een magneet. 
2. Het blijft spoken in je hoofd. Totdat je het probleem hebt weggemaakt, “opgelost”.
3.  Repeterende tekst in je hoofd zegt: “..hoe los ik dit op … ik moet dit op lossen..anders….”
4. Je ervaring: je ervaart de druk van het moeten en die spanning is in je lijf te voelen, loopt zelfs op. En juist die druk zet je aan tot actie.
5. Resultaat: oplossing is vaak tijdelijk, pragmatisch en gericht op controle. Probleem blijft zich daarom in soortgelijke situaties voordoen, hier of elders.

Oefening in leiderschap en het ontwikkelen van een meerlagige intelligentie.
1. Het probleem dringt zich aan je op. 
2. Je begrijpt de urgentie ervan.
3. Repeterende vraag: Je kiest zeer bewust zelf voor geschikt moment waarop je vanuit mindfulness jezelf de vraag stelt en die je 5 x herhaalt: waar gaat dit over? De vijfde keer luidt deze vraag: waar gaat dit eigenlijk over..? Wanneer het inzicht en overzicht op deze vraag in je opkomt en ontvangen is, stel je de tweede vraag: wat is hier dan nodig?
4. Je ervaring: Je houdt het tempo van de repeterende vraag laag. De herhaling van de vraag wordt zonder haast ingezet nadat een antwoord op de eerder gestelde vraag opkomt en ontvangen is. In je lijf is mogelijk in de start verwarring te voelen, mogelijk bij 2e of 3e keer zelfs irritatie. Totdat er inzicht en overzicht ontstaat op de vraag waar dit probleem werkelijk over gaat én wat er nodig is om dit probleem werkelijk aan te pakken. 
5. Resultaat: inzicht en overzicht op situaties die werkelijk een probleem vormen én op de aanpak ervan. De uitvoering ervan vraagt dikwijls om samenwerking met anderen, wijsheid en moed. Om leiderschap.